Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Seksueel geweld

Seksualiteit is er om van te genieten. Dat kan alleen wanneer zoenen, aanraken en vrijen gebeurt zolang jullie het beide goed en leuk vinden. Als iemand iets met je doet op seksueel gebied wat jij niet wilt, dan is dit seksueel geweld. Iedereen kan hier slachtoffer van worden: mannen, vrouwen, meisjes en jongens. Seksueel geweld is strafbaar.

Niet jouw schuld

Als een ander op seksueel gebied over je grenzen gaat, is dit nooit jouw schuld. Je hoeft je dus niet te schamen. Praat erover met iemand die je vertrouwt en meld wat er is gebeurd bij de politie.

Aangerand of verkracht?

Ben jij in de afgelopen zeven dagen aangerand of verkracht? Of heb jij hulp nodig of zit je met vragen? Het Centrum Seksueel Geweld kan je helpen en staat dag en nacht voor je klaar. Het Centrum Seksueel Geweld is dag en nacht telefonisch bereikbaar op: 0800 0188.

Vormen van seksueel geweld

Er zijn verschillende vormen van seksueel geweld. Aanranding, verkrachting, incest en ongewenste seks binnen een relatie zijn allemaal vormen van seksueel geweld.

Aanranding is wanneer iemand tegen je wil seksuele dingen met je doet. Het heet aanranding als diegene niet binnendringt in je lichaam. Als dat wel gebeurt, heet het verkrachting. Voorbeelden van aanranding zijn tegen je wil worden aangeraakt, gezoend, betast of uitgekleed. Het is ook aanranding als je de dader moet aanraken of betasten. Of wanneer de ander doorgaat met vrijen als jij niet meer wilt.

Bij verkrachting wordt je lichaam tegen je wil door de dader binnengedrongen. Dit kan gebeuren met geweld, onder bedreiging van geweld of door je te chanteren. Verkrachting is het binnendringen van de anus of de vagina. Ook als dit met een vinger of een voorwerp gebeurt, en ook als het geslachtsdeel van de dader je mond binnendringt.

Seksueel geweld binnen een familie heet incest. Het kan daarbij gaan om je (stief)vader, (stief)moeder, broers en zussen, opa’s en oma’s, neven en ooms en tantes.

Ook binnen een relatie komt seksueel geweld voor. Het maakt geen verschil of de dader wel of niet getrouwd is met het slachtoffer.

Praten over seksueel geweld is vaak erg moeilijk. Volwassenen schamen zich, kinderen krijgen vaak dreigende woorden te horen. Toch is erover praten van groot belang. Probeer iemand te vinden die je vertrouwt en die je verder kan helpen.

Heb jij hulp nodig of zit je met vragen? Wij kunnen je helpen en staan dag en nacht voor je klaar. We zijn 24/7 bereikbaar op het telefoonnummer 0800-0188.

Bel dit nummer en wij zorgen dat je bij een centrum dichtbij jou in de buurt terechtkunt. Het is belangrijk dat je je snel na de aanranding of verkrachting bij ons meldt, zodat wij jou zo goed mogelijk kunnen helpen. Alles wat je met ons bespreekt, is vertrouwelijk.