Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Voorkeurshouding verhelpen

Als je baby in de eerste levensmaanden altijd met z’n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Heeft jouw kind al zo’n voorkeurshouding ontwikkeld? We geven je tips op dit te verhelpen.

De tips onderaan deze pagina zijn bedoeld om je baby te leren zijn hoofd zelf naar beide kanten te draaien. Zodat het hoofd, maar ook het lichaam, zich aan beide kanten op dezelfde manier ontwikkelt. In het begin zal het jou en je baby tijd en energie kosten. En het resultaat is misschien niet direct zichtbaar. Maar als je doorzet, wordt je inzet zeker beloond.

Algemene tips

 • Zorg dat je baby afwisselend naar beide kanten kijkt; zo leert hij beide armen en benen evenveel te gebruiken.
 • Trek de aandacht van je baby vooral met je gezicht en stem.

Let op: laat je baby altijd op de rug slapen! Dit geldt voor slapen in bed, maar ook voor slapen in de box of kinderwagen. Bij een baby die op zijn buik of zij slaapt, is het risico op wiegendood hoger.

Vragen?

Heb je na het lezen van de tips nog vragen, of wil je overleggen? Neem dan contact op met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts van jouw consultatiebureau. Je kunt ook terecht bij onze Telefonische Advisering: 050 367 4991. Bereikbaar op werkdagen van 8.00 – 17.00 uur. Of via WhatsApp: 06 52 57 92 53. Bereikbaar op werkdagen van 9.00 – 17.00 uur.

Alle tips om een voorkeurshouding te verhelpen

 • Leg je baby altijd op de rug in bed! Leg hem met zijn hoofd gedraaid naar de niet-voorkeurskant. Soms lukt dat niet en draait hij zijn hoofd meteen weer terug. Probeer zijn hoofd dan nog eens voorzichtig te draaien als hij slaapt.
 • Soms worden baby’s wakker als je hun hoofd naar de andere kant draait. Dan is er een andere manier: Leg je baby eerst op zijn zij, op de niet-voorkeurskant. Wacht even tot hij rustig is en draai hem dan voorzichtig en langzaam terug naar rugligging, terwijl zijn hoofd naar de zijkant blijft liggen. Zijn hoofd blijft dan gemakkelijker naar de niet-voorkeurskant gedraaid liggen.
 • Leg je baby zo neer dat het licht van de niet-voorkeurskant komt, bijvoorbeeld via een raam of deur. Misschien moet je zijn bedje hiervoor omdraaien of andersom opmaken.
 • Als je baby wakker is, kun je zijn aandacht trekken met een fel gekleurd speeltje of een muziekdoosje aan de niet-voorkeurskant. Zorg er wel voor dat je baby niet bij het speeltje kan komen.
 • Zorg dat je baby in een licht ronde houding ligt als je hem voedt. Zijn hoofd mag niet achterover liggen.
 • Bij borstvoeding wissel je de houding van je baby vanzelf, omdat hij afwisselend drinkt aan de rechteren linkerborst.
 • Ook bij voeden met de fles kun je zijn houding wisselen. Probeer het hoofd van je baby in het midden te houden of iets naar de niet-voorkeurskant te draaien.
 • Bij het voeden met de fles kun je je baby ook recht voor je op de benen leggen. Hij kijkt jou dan aan en houdt zijn hoofd in het midden. Zet je voeten op een verhoging (bankje of tafel), zodat je baby iets meer rechtop komt te liggen.
 • Verzorg je baby het liefst recht voor je, waarbij hij met zijn voeten naar je toe ligt. Of zorg dat je aan de niet-voorkeurskant staat.
 • Verzorg je baby op een ruim oppervlak. Zo kun je hem gemakkelijk draaien en rollen tijdens het verzorgen.
 • Pak je baby tijdens het verzorgen zo min mogelijk onder de oksels op om hem te verleggen. Rol hem liever tijdens het aan- en uitkleden op zijn zij en buik, en weer terug.

Oppakken met draaien

Oppakken kan heel gemakkelijk in één vloeiende beweging.

 1. Zorg dat je aan de nietvoorkeurskant van je baby staat. Leg je handen aan weerszijden tegen de zijkanten van zijn borstkas, iets onder de oksels.
 2. Rol hem nu naar je toe.
 3. Wanneer je baby op zijn zij ligt, kun je hem rustig zijwaarts optillen, zodat hij rechtop komt.
 4. Tijdens het optillen draai je je baby verder naar de niet-voorkeurskant (je draait door in dezelfde richting als waarmee je begon). De rug van je baby is nu vanzelf naar jou toe gekeerd.
 5. Je kunt hem vervolgens zo tegen je aan dragen en eventueel wat meer onderuit laten zakken. Op deze manier oefent je baby de nekspieren aan de niet-voorkeurskant.

Tekening van vrouw die baby draaiend optilt in 5 stappenHet oppakken met draaien kan ook als je aan het voeteneind staat. Je kunt deze beweging ook in tegenovergestelde richting uitvoeren, om je baby weer neer te leggen; dus van rechtop via zijligging weer op zijn rug.

 • Probeer je baby in een ronde houding te dragen. Zo verminder je de spanning in zijn nek en kan hij zijn hoofd zelf beter draaien.
 • Draag je baby niet met je handen onder zijn oksels.
 • Als je je baby op de arm draagt, moeten zijn benen en heupen licht gebogen zijn en zijn armen naar voren liggen.
 • Draag je baby zó op je arm dat hij spontaan naar de niet-voorkeurskant gaat kijken.
 • Je kunt je baby ook in buikligging op de arm dragen. Zijn hoofd ligt dan op je onderarm en deze arm steunt onder de borst; je andere arm gaat tussen de benen door en ondersteunt de buik.

Tekening van vrouw die baby op de buik in haar armen draagt

Spelen op de rug

 • Leg je baby zó in de box dat licht en geluid van de niet-voorkeurskant komen.
 • Als je baby op de rug ligt, kun je met speelgoed zijn aandacht naar de niet-voorkeurskant trekken. Hang het speelgoed – bijvoorbeeld een bewegende mobiel – eerst midden boven hem, op borsthoogte. Het is helemaal mooi als hij er met zijn handen bij kan, zoals bij een babygym. Heb je de aandacht van de baby? Verplaats het speelgoed dan geleidelijk naar de niet-voorkeurskant.

Belangrijk: leg géén speelgoed aan zijn voorkeurskant. Deze kant moet zo saai mogelijk en liefst een beetje donker zijn.

Spelen op de buik

Altijd onder toezicht!

 • Leg je baby vanaf zijn geboorte elke dag een paar keer op zijn buik bij het verzorgen en bij het spelen, maar alleen onder toezicht! Zo leert hij zijn hoofd op te richten en rond te kijken. Na een paar maanden kan hij met de ellebogen onder zijn schouders op zijn buik liggen en wat rondkijken.
 • Baby’s vinden buikligging in het begin niet altijd prettig. Sommige baby’s gaan dan huilen. Geef niet te snel toe door hem weer op de rug te draaien. Je baby moet wennen aan de buikligging. Je kunt je baby helpen door een niet te dikke, opgerolde handdoek onder zijn borst te leggen. Zo kan hij gemakkelijker zijn hoofd optillen en gaan steunen op zijn ellebogen.
 • Je baby kan zijn hoofd gemakkelijker optillen als je met je handen licht op zijn billen drukt; trek zijn aandacht met een speeltje of door tegen hem te praten.
 • Je kunt je baby ook op zijn buik op jouw eigen buik leggen. Dat kan als je ligt, maar ook als je wat onderuitgezakt in een stoel zit.
 • Ook kun je je baby op zijn buik dwars op je schoot leggen. Als je je knieën over elkaar doet, ligt hij iets schuin en kan hij gemakkelijker zijn hoofd oprichten.
 • Leg speeltjes ook bij de buikligging aan de niet-voorkeurskant. De voorkeurskant moet ook hier saai zijn.

Tekening van spelende baby die met bovenlijf leunt op opgerolde handdoek

Let op: spelen op de buik is een goede oefening, maar slapen moet op de rug! Spelen op de buik Altijd onder toezicht!

Spelen op de zij

Altijd onder toezicht!

 • Als je baby een voorkeurshouding naar rechts heeft en uit zichzelf veel beweegt, dan kun je hem het beste op zijn rechterzij neerleggen. Als je baby dan rondkijkt, zal hij zijn hoofd vaker naar links draaien. Hij versterkt daarmee de spieren die de voorkeurshouding opheffen.

Tekening van baby die op de zij ligt met voorkeurshouding naar rechts

 • Als je baby een voorkeurshouding naar rechts heeft en uit zichzelf niet veel beweegt, dan kun je hem het beste op zijn linkerzij neerleggen (zie tekening hieronder). Je baby laat zijn hoofd dan in het midden liggen. Als je baby zijn hoofd later toch gaat optillen, leg je hem alsnog op zijn rechterzij.

Tekening van baby die op de zij ligt met voorkeurshouding naar links

 • Als je baby een voorkeurshouding naar links heeft, moet je bij bovenstaande adviezen daar waar ‘rechts’ staat natuurlijk ‘links’ lezen en andersom.
 • Laat je baby op schoot in de kuil van je benen zitten. Zijn benen liggen dan wat hoger en zijn hoofd en schouders worden goed ondersteund. Zijn armen komen daarbij gemakkelijker naar voren om te spelen.
 • Als je baby met zijn voeten naar je toe op schoot ligt, kun je ook prima met hem praten, zingen of spelletjes doen. Of rustig wiegen met je benen.
 • Een autostoeltje is minder geschikt om je baby lang in te laten zitten. Gebruik dat liever alleen als vervoermiddel. Je baby kan er niet vrij genoeg in bewegen en zijn hoofd ligt langdurig in dezelfde houding, waardoor het gemakkelijker kan afplatten.
 • Je baby mag hooguit een paar keer per dag kort in een wipstoeltje liggen. Liever niet langer dan 15 minuten per keer. Zet het wipstoeltje daarbij in de ligstand.

Tekening van vrouw met baby op schoot in kuil van haar benen