Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Voorkeurshouding voorkomen

Als je baby in de eerste maanden altijd met z’n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat of scheef hoofd krijgen. We geven je handige tips om dat te voorkomen.

Hoe zit het?

Sommige baby’s houden hun hoofd graag alleen naar rechts gedraaid, andere liever naar links. Weer andere baby’s houden het hoofd stil in het midden. Een voorkeur voor links of rechts kan de ontwikkeling van je baby in de eerste 6 levensmaanden (tijdelijk) beperken. Ook kan de nog zachte schedel afgeplat raken op de plaats waar hij de meeste tijd op ligt. Vaak gaat dit geleidelijk over. Soms ook niet of niet helemaal. Ernstig is dit niet, maar het kan er minder mooi uitzien.

Hoe voorkom ik een voorkeurshouding?

Hier zijn 3 tips voor het verzorgen van je baby. Hiermee help je jouw baby om zich gelijkmatig verdeeld te ontwikkelen. Zo kun je een voorkeurshouding voorkomen.

1. Als je baby wakker is

Leg je baby minimaal 3 keer per dag op de buik, wanneer hij wakker én onder toezicht is. Je baby ontwikkelt hierdoor sterke nekspieren, waardoor hij gemakkelijker naar alle kanten kan kijken.

  • Begin hiermee in de eerste weken. Bijvoorbeeld tijdens het verschonen: 3 tot 5 keer per dag, 1 tot 5 minuten per keer.
  • Breid dit uit, zodat je baby op de leeftijd van 3 maanden 5 keer 15 minuten of 3 keer 30 minuten per dag op zijn buik ligt.

2. Als je je baby voedt

Houd je baby tijdens het voeden afwisselend op de rechter- en de linkerarm vast of leg hem, als je kunstvoeding geeft, recht voor je, op je benen.

3. Als je baby gaat slapen

Leg je baby altijd op de rug te slapen. Dit geldt voor slapen in bed, maar ook voor slapen in box of kinderwagen. Draai het hoofd afwisselend per slaap naar links en rechts. Laat je kind nooit op de zij of de buik slapen. Dan is er een grotere kans op wiegendood.

Tóch een voorkeurshouding?

Mocht je kind toch een voorkeurshouding ontwikkelen, dan is het belangrijk deze snel op te heffen. Vraag de jeugdverpleegkundige of jeugdarts op jouw consultatiebureau gerust om advies.