Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Hiv en aids, PEP en PrEP

Heb je onveilige seks gehad en maak je je zorgen dat je een hiv-infectie hebt opgelopen of onbedoeld hebt doorgegeven? Dan is het belangrijk dat je weet waar je terecht kunt.

Hiv

  • Hiv staat voor humaan immuundeficiëntie virus. Het hiv-virus kan in bloed, sperma, vaginaal vocht en moedermelk zitten.
  • Je kunt hiv krijgen door te vrijen zonder condoom. Bij anale seks is de kans op hiv groter. Ook het doorslikken van sperma vormt een risico.
  • Het hebben van een soa maakt je vatbaarder voor het oplopen van nog een soa.
  • Je kunt ook hiv krijgen door contact met bloed. Bijvoorbeeld door drugsgebruik, besmette naalden of een bloedtransfusie.

Wat kun je zelf doen?

PrEP en PEP

Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Hiv en aids zijn niet te genezen.

  • Wél zijn er medicijnen die ervoor zorgen dat je een hiv-infectie kunt voorkomen. Dit kan door de hiv-preventiepil PrEP te gebruiken.
  • Heb je onveilige seks gehad en risico gelopen op hiv? Dan is er PEP voor na de seks. Een PEP-behandeling is een kuur met hiv-remmende medicijnen.

PEP

  • PEP staat voor Post Expositie Profylaxe. Een PEP-behandeling is een kuur met hiv-remmende medicijnen. Deze kuur kan worden gegeven na onveilig seksueel contact. Een PEP-behandeling wordt opgestart in het ziekenhuis, de behandeling duurt 1 maand.
  • Met een PEP-behandeling moet je binnen 72 uur na het seksuele contact beginnen. Wacht niet, neem zo snel mogelijk contact op met de GGD, je huisarts of de Doktersdienst Groningen.
  • Via een risico-inschatting wordt beoordeeld of je in aanmerking komt voor een PEP-behandeling. Als je op tijd begint en de medicijnen goed inneemt, kun je een hiv-infectie voorkomen.

Hiv

Het kan ook zo zijn dat je al hiv hebt opgelopen. In dat geval zijn er medicijnen om het hiv-virus te onderdrukken, waarbij een leven met hiv goed mogelijk is. Het virus kan door medicatie teruggebracht worden tot niet-meetbaar niveau. Dit betekent dat je hiv niet meer kunt overdragen. Hoe eerder hiv wordt ontdekt, hoe beter het resultaat van de behandeling.

Kom snel in actie

  • Heb je zonder condoom seks gehad met iemand met hiv?
  • Of is tijdens de seks het condoom gescheurd?
  • Heb je je geprikt aan een besmette injectienaald?

Dan loop je kans op een hiv-infectie. Wacht niet, neem zo snel mogelijk contact op met de GGD, je huisarts of de Doktersdienst Groningen.

PrEP

PrEP-zorg mogelijkheden in Drenthe, Friesland en Groningen

In Noord-Nederland is de hiv-preventiepil PrEP en de medische zorg die daarbij hoort beschikbaar voor de groep mannen die seks hebben met mannen met een verhoogd risico op hiv.

Heb je als man wel eens seks met mannen en had je het afgelopen jaar (soms) onveilige anale seks, een anale soa of syfilis, of moest je PEP gebruiken? Lees dan onderstaande informatie over PrEP.

Wat is PrEP?

  • PrEP staat voor Pre-Expositie Profylaxe en voorkomt hiv als je de tabletten correct slikt.
  • Je slikt de pillen dagelijks of rond de momenten dat je seks hebt.
  • Het preventiemiddel wordt door (huis)artsen voorgeschreven.
  • Voor en tijdens het gebruik van PrEP is het nodig om op hiv en soa te testen. Ook moeten je nieren worden gecontroleerd. Lees meer bij Extra PrEP-informatie onder aan de pagina.

PrEP via huisarts, GGD of online

PrEP is beschikbaar via de huisarts, GGD Groningen of online.

GGD zit vol

Er is een wachtlijst. De wachttijd is ongeveer 6 maanden. Bekijk hier het nieuwsbericht over de verandering in PrEP-zorg bij de GGD vanaf 1 augustus 2024.

PrEP via online huisarts

Het is mogelijk om PrEP online te verkrijgen bij prepzorg.nl. Dit is een betrouwbare online huisarts.

Meer informatie

Wil je meer informatie over PrEP?
Kijk dan op de website mantotman.nl.

Voor en tijdens het gebruik van PrEP is het nodig om op hiv en soa’s te testen. Ook moeten je nieren worden gecontroleerd.

De kosten van deze onderzoeken vallen onder jouw eigen risico van de ziektekostenverzekering. Bij dagelijks PrEP-gebruik (inclusief eigen risico en medicatie) bedragen de kosten tussen de € 800 tot € 1200 per jaar. Dit hangt af van het merk dat je gebruikt.

Jouw eigen huisarts kan de PrEP-zorg geven als hij/zij op de hoogte is van de richtlijn.

Kijk voor meer informatie over PrEP op de website Mantotman.nl