Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Soa-test

Als je een soa-test wilt doen, ga je als eerste naar je huisarts. Als je nog geen huisarts hebt, dan kan deze link wellicht uitkomst bieden: www.ikzoekeenhuisartsingroningen.nl

De meeste soa’s kunnen goed worden behandeld. Een soa kán ernstige gevolgen hebben. Wanneer je klachten hebt, is het verstandig zo snel mogelijk naar je huisarts te gaan.

Kan dit in jouw geval echt niet?
Op soatest.advies.chat verwijst Soa Aids Nederland naar 4 aanbieders van betrouwbare zelftesten:

Vul de vragenlijst in. Je krijgt dan een advies met precies de juiste testpakketten die je nodig hebt.

Zijn bovenstaande mogelijkheden geen optie voor je? Dan kun je bellen met Sense Noord-Nederland om te informeren of je in aanmerking komt voor een soa-test bij de GGD.

Afspraak maken met Sense doe je telefonisch

Sense Noord-Nederland is iedere werkdag bereikbaar van 10.00 tot 13.00 uur en van 13.45 tot 16.30 uur. Je kunt bellen met 0900 – 736 73 66. Het is niet mogelijk om online of via WhatsApp een afspraak te maken.

Een soa-test begint met een gesprek met een doktersassistent, verpleegkundige of arts. Er wordt gevraagd naar de risico’s die je hebt gelopen. Je krijgt informatie over de soa-test en hoort hoe en wanneer je de uitslag krijgt. Ook kun je vragen stellen over seksualiteit.

Er zijn verschillende soorten testen. De doktersassistent, verpleegkundige of arts weet welke test past bij jouw situatie.

Als je een soa hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk je sekspartners te waarschuwen, zoals je vaste partner of je ex-partner(s). Tijdens het consult met de verpleegkundige is het mogelijk anoniem je (ex-)partners te waarschuwen.

Je voorkomt een soa door een condoom te gebruiken. Zie verder ‘Veilig vrijen’.