Tekstgrootte
kleiner groter

Seksueel geweld

Seksueel geweld is een vorm van gedrag dat strafbaar is. Onder seksueel geweld vallen alle handelingen met een seksuele bedoeling die de dader tegen de wens van het slachtoffer verricht.

Zowel vrouwen als mannen, meisjes als jongens kunnen slachtoffer worden van seksueel geweld. Er zijn verschillende vormen van seksueel geweld.

Hulp bij problemen

Praten over seksueel geweld is vaak erg moeilijk. Volwassenen schamen zich, kinderen krijgen vaak dreigende woorden te horen. Toch is erover praten van groot belang. Probeer iemand te vinden die u vertrouwt en die u verder kan helpen. Een overzicht van organisaties waar u terecht kunt, vindt u in de sociale kaart Preventie en hulpverlening seksueel geweld (pdf).

Signaleren en aanpakken van seksueel geweld

Wij spelen een rol in het signaleren en aanpakken van seksueel geweld. Zo hebben de schoolarts en sociaal verpleegkundigen in het onderwijs een belangrijke signaal- en verwijsfunctie.

Tegengaan van seksueel geweld

In de provincie Groningen werken verschillende organisaties samen om seksueel geweld tegen te gaan. Dat doen wij via het Samenwerkings-verband Tegen Seksueel Geweld Groningen (STSGG). Uitgave van het STSGG is de sociale kaart Preventie en hulpverlening seksueel geweld (pdf). In dit document vindt u organisaties waar u terecht kunt met vragen over seksueel geweld.

Seksueel geweld in het onderwijs

Scholen kunnen  bij ons terecht voor een protocol zedenzaken en maatschappelijke onrust. Het gaat daarbij om zedenzaken die tot maatschappelijke onrust (kunnen) leiden.

Deel deze pagina op