Tekstgrootte
kleiner groter

Soa-test

Heb je onveilige seks gehad en wil je een soa-test laten doen? Dat kan door een afspraak te maken bij je eigen huisarts of bij ons.

Niet iedereen kan en mag een soa-test doen bij GGD Groningen en Sense Noord Nederland. Wij zullen daarom vragen stellen bij het inplannen van een afspraak. Soms moeten we u dus adviseren om elders een soa-test te doen.

De meeste soa’s kunnen goed worden behandeld, zeker als je er op tijd bij bent. Sommige soa’s hebben ernstige gevolgen als je je niet laat behandelen. Wacht dus niet te lang en maak zo snel mogelijk een afspraak voor een soa-test.

Afspraak maken voor soa-test

Wil je een afspraak maken voor een soa-test? Bel dan met Sense Noord-Nederland. Sense is iedere werkdag bereikbaar van 10.00 tot 13.00 uur en van 13.45 tot 16.30 uur. Telefoon: 0900 736 73 66 (0900 sensenn).

Inhoud van een soa-test

Een soa-test begint altijd met een gesprek met een verpleegkundige of arts. De verpleegkundige of arts vraagt naar je eventuele klachten en naar de risico’s die hebt gelopen om een soa te krijgen. Je krijgt informatie over de soa-test en hoort hoe en wanneer je de uitslag krijgt. Ook kun je zelf vragen stellen over seksualiteit.

Op basis van het gesprek bepaalt de verpleegkundige of arts welk onderzoek je krijgt. Er zijn verschillende soorten onderzoeken. Bijvoorbeeld een bloedonderzoek, een urineonderzoek bij mannen, een lichamelijk onderzoek (uitstrijkje) of een vaginale zelftest bij vrouwen. Je kunt bij ons ook een hiv-(snel)test laten doen als dat geïndiceerd is.

Partnerwaarschuwing

Als je een Soa hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk je sekspartners te waarschuwen, zoals je vaste partner of je ex-partner(s).

De GGD maakt gebruik van partnerwaarschuwing.nl. Hiermee kun je anoniem een waarschuwing sturen naar je sekspartner(s). Op de website staan ook tips om persoonlijk te waarschuwen, ervaringen van anderen en voorbeeldgesprekken.

Meer informatie over soa-test

Op de website van Sense vind je meer informatie over een soa-test.

Deel deze pagina op

Afspraak maken

0900 736 73 66