Tekstgrootte
kleiner groter

Zwemmersjeuk

Zwemmersjeuk is een jeukende huiduitslag die ontstaat tijdens of na het zwemmen in zoet water. Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door een wormsoort die bij eenden voorkomt. De eitjes van deze wormen ontwikkelen zich via waterslakken tot larven. Deze larven zoeken weer een eend op.

De larven komen uit de slakken in het water terecht en kunnen de opperhuid van mensen binnendringen. Daar veroorzaken ze een ontstekingsreactie. De larven gaan in de huid direct dood, ze kunnen niet in de menselijke huid overleven. Mensen kunnen elkaar daarom niet besmetten met zwemmersjeuk.

Waar en hoe kun je zwemmersjeuk oplopen?

Vooral tijdens mooi weer kunnen in het water veel larven voorkomen.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van zwemmersjeuk?

Als de larven de huid binnendringen, geeft dit een prikkend, jeukend gevoel. Dit gevoel duurt ongeveer 1 uur. Daarna komen er jeukende, rode bulten op de huid, die branderig kunnen aanvoelen. Komt de huid vaker in contact met larven? Dan kunnen de klachten heviger worden. Op de huid kunnen blaasjes ontstaan. Ook kan hoofdpijn en koorts voorkomen. De jeukende bulten zijn meestal binnen 12 uur verdwenen. Als iemand vaker in contact komt met larven, kunnen de klachten 1 tot 3 weken duren.

Hoe voorkom ik zwemmersjeuk?

Ga alleen zwemmen in één van de officiële zwemplaatsen.  Kijk op de website van de provincie Groningen voor actuele informatie over zwemplaatsen. Krijgt u tijdens het zwemmen een jeukend gevoel? Verlaat het water en probeer direct te douchen. Is er geen douche bij de zwemplaats? Droog u dan direct af en ga niet opnieuw zwemmen.

Advies bij zwemmersjeuk

Heeft u gezondheidsklachten na het zwemmen in open water? Neem contact op met uw huisarts en meld uw klachten bij de afdeling infectieziektebestrijding van de GGD Groningen.

Zwemmersjeuk geneest zonder behandeling. Bij ernstige klachten kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Meer informatie

Lees ook de informatie over zwemwater en zwemplaatsen in de provincie Groningen.

Deel deze pagina op

Meer informatie

050 367 40 00