Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Infectieziekten

Besmettelijke ziekten noemen we ook wel infectieziekten. Een infectieziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld bacteriën, virussen en schimmels. Sommige van deze ziekten worden van mens tot mens overgedragen. De ene infectieziekte is heftiger dan de andere. Op deze pagina vind je de meest voorkomende infectieziekten.

Heb je na het bekijken van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Overzicht infectieziekten

A

B

C

D

G

H
K

L

M

N

P

R

S

T

V

W

Z

Het Rijksvaccinatieprogramma schrijft voor welke inentingen je kind nodig heeft. Kinderen tot 4 jaar krijgen hun inentingen op het consultatiebureau. Voor kinderen ouder dan 4 jaar ontvang je een brief. Daarin staat waar en wanneer je kind een inenting krijgt.

Ga je op reis en wil je weten wat je moet doen om geen besmettelijke ziekte op te lopen? Neem voor informatie en inentingen contact met ons op.

Als je tuberculose of een andere infectieziekte hebt, bezoek je de GGD. De GGD maakt kosten voor de behandeling. De zorgverzekering vergoedt dit meestal. In jouw zorgverzekering is een eigen risico opgenomen. Het eigen risico is een bepaald bedrag dat je elk jaar zelf moet betalen. Daarna betaalt je zorgverzekering de kosten voor zorg. Alleen mensen die 18 jaar of ouder zijn betalen dit eigen risico.

Wat gaat er van het eigen risico af?

  • De medicijnen die de GGD-arts je voorschrijft.
  • Laboratoriumonderzoek.
  • Röntgenonderzoek, bijvoorbeeld een foto van de longen.
  • Inentingen.
  • Mantouxtest (test om te onderzoeken of je TBC hebt).
  • Als de GGD-arts je bijvoorbeeld voor behandeling naar een specialist in het ziekenhuis stuurt.

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om zich te verzekeren tegen ziektekosten. Ben je toch niet verzekerd? Dan moet je de kosten van de behandeling bij de GGD zelf betalen.

Meer weten?

Bel dan met je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar kan vertellen of jouw behandeling wordt vergoed. En of de kosten van de behandeling wel of niet van je eigen risico af gaan.